A madarak alaptakarmányát jó minőségű, csíraképes magokból álló, molymentesített magkeverék képezze. Fontos, hogy az olajos, és lisztes magok aránya megfelelő legyen, így elkerülhetjük az egyoldalú táplálás kialakulását. Kerüljük az előre csomagolt, hőkezelt termékek használatát. Ezen termékek tápértéke, a hőkezelés miatt kb. a felére csökken.
Magkeverék közép- és nagypapagájok részére
A keverék főbb összetevői: sáfrányos szeklice, csíkos napraforgó, kendermag, búza, kukorica, zab, lenmag, árpa, cirok, köles, bükköny, dió, mogyoró, szárított bogyós termények (csipkebogyó, boróka bogyó, galagonya).
Magkeverék kakaduk és ara papagájok részére
A keverék főbb összetevői: nagy szemű csíkos napraforgó, kukorica, cirok, borsó, kendermag, dió, mogyorófélék, kesudió, mandula, zab, szárított bogyós termények (csipkebogyó, boróka bogyó, galagonya).
A madar étrendjét ki kell egészítenünk különböző növényekkel.
Növények: édes pirospaprika, édse sárgapaprika, fejes káposzta gyermekláncfű, kukorica, padlizsán, paradicsom, petrezselyem, sárgarépa, spenót, sütőtök, saláta, uborka, útifű, zeller,zöldborsó, zöldpaprika, tyúkhúr.(kb. ennyi)
Lágyeleség:Gondoskodnuk kell a madarak fehérje szükségletéről is!! Ezek közül a túró, sajt és a keményre főzött tojás.A tojást legalább 30 percig főzzük a szalmonella fertőzés miatt! Adhatunk még tejes kenyeret is , de ez inkább morzsalékos legyen és ne lágy!
A lágyeleség közé tartoznak a csíráztatott magvak. A madarak rendes magkeverékéből csíráztassunk!
Amikor csíráztatunk:először jól mossuk meg a magvakat , ezután tegyük egy kis edénybe őket és úgy öntsünk rá vizet , hogy a víz pont ellepje.Ezután haggyuk így állni kb egy napig.Ezután szűrjük le! Ilyenkor már adható a madaraknak.Ezután tegyük a magot egy tálba és haggyuk megint egy napig állni , ez alatt az időszak alatt a magok kicsíráznak.Amikor ez bekövetkezett már adhatunk is belőle a madarunknak.
Ezenkívül adjunk madarunkak még gyümölcsöket is.
Először a gyümölcsöket mossuk meg és ezután már adhatjuk is a papagájnak.
Gyümölcsök:
Alma, ananász, banán, barack, cseresznye, földieper, görögdinnye, kivi, málna, mandarin, mangó, szeder, szilva, szőlő, sárgadinnye.
|